12 motive pentru care să călătorești

Sunt un ambasador al călătoritului și al efectului pe care are asupra modului tău de a găndi sau la starea ta de spirit. Din experiențele mele călătoare am identificat 13 beneficii pentru care e bine să călătorești și ți le împărtășesc în cele ce urmează. Sper ca până să ajungi la final să îți dorești să rezervi un bilet de avion și să începi să explorezi lumea.

1.Te scoate în afara zonei tale de confort

Ce e călătoritul dacă nu o ieșire în necunoscut?! Cât de departe ești pregătit sa te avânți depinde doar de tine: vei ajunge în locuri unde se vorbește o limbă diferită de a ta și unde oamenii nu te cunosc. Din aceste motive mulți nu se îndreaptă către un loc nou! Au fost undeva, la un moment dat, unde s-au simțit confortabil și repetă aceeasi experiență. Te rog gândește-te la asta data viitoare cand decizi să pleci undeva.

2. Te ajută sa scapi de rutină

Uneori, folosim călătoritul ca pe o modalitate de a rupe, într-un mod conștient, obiceiurile comportamentale care fac ca mai toate zilele să arate la fel. Planificăm calătoriile din timp și le așezăm în calendar pe o perioadă care să acopere cât mai mult din an, astfel încât sa avem mereu ceva nou către care să năzuim.

3. Călătoritul este o formă avansată de educație

Vrei să devii mai isteț într-un timp scurt? Mergi și explorează! Călătoritul este o formă condensată de educație. Atât de multe aptitudini și cunoștințe se întrepătrund atunci când călătorești! Pentru cei mai puțin pasionați de studiul individual, călătoritul este calea de a învăța istorie, geografie și evenimente internaționale. Modul acesta neconvențional de a învăța face ca informația dobândită să rămână pentru  mult mai multă vreme.

4. Cunoști oameni noi și poveștile lor

Deși suntem mai conectați ca niciodată, este parcă din ce in ce mai greu să ne facem prieteni noi, să ne mărim cercul de cunoștințe. Eu așa simt! Călătoritul este oportunitatea perfectă pentru asta, întrucăt și tu și ei sunteți deschiși să vă cunoașteți, să vă măriți bula 😊.  Vorbește cu oamenii și ei  îți vor spune despre viața lor și cum au ajuns să fie cei de azi. Le vei afla povestea! Și asta într-o formă autentică care, probabil, te va face să-ți dorești să păstrezi legătura pe viitor. Așa-i că ultimul lucru pe care-l vrei, atunci când te întorci dintr-o călătorie, este să nu fi vorbit măcar cu o persoană nouă? Desigur, pe locul doi, după dorința de a mai fi rămas pe acolo 😉

5. Mâncarea este extraordinară

Viața este prea scurtă ca să manânci aceleași feluri de măncare în fiecare zi. E o mare pierdere să nu explorezi vasta cultură culinară a lumii. Mâncarea este o experiență senzorială specială prin care, practic, aduci o parte din mediul exterior în interiorul corpului tău! Ce poate fi mai personal de atât?!? Unele din experiențele mele cele mai frumoase le-am avut în jurul mâncării, căci atunci oamenii sunt ei înșiși. Mâncarea are efectul acesta asupra oamenilor și savuratul mâncării e unul din rarele momente în care ei își lasă măștile să se odihnească.

6. Călătoritul te face să realizezi cât de multe nu știi

Cu cât călătorești mai mult cu atât îți dai seama cât de închis trăiești. Lumea este atât de vastă și plină de învățături și povețe pe care altfel nu le-ai putea afla vreodată. Frumusețea vieții vine și din lărgirea orizontului personal, indiferent de forma pe care o ia! Poate suna ciudat unora dintre voi, dar cu cât explorezi mai mult, cu atât îți dai seama cât de complexă este viața. Uneori mi-e greu să înțeleg că mulți oameni nu vor avea vreodată această perspectivă. Dar, din fericire, nu e cazul vostru 😉

7. Este un anti-stres

Viața este tare complicată și ne taxează puternic, în special când noi înșine suntem cei care punem o presiune uriașă asupra noastră. În ciuda justificărilor noastre referitoare la ce ne stresează atât de mult, lumea continuă să se învârtă cu o nepăsare crasă asupra existenței noastre minuscule. Călătoritul îți oferă o ieșire de siguranță din starea de stres. Te face pasager în existența altora, în locul celui de șofer pe care îl ai în viața ta.

8. Aduni amintiri

Amintirile îți creează singura avere căreia trecerea timpului îi crește valoarea. La un moment dat în viață, fiecare dintre noi ajunge să-și măsoare bogăția doar în amintirile pe care le deține. Deci ar fi bine să investim în ele. Cei care au călătorit au povești de spus pentru că ei au trăit, au văzut locuri, au cunoscut oameni. Pentru ei viața s-a desfășurat plenar, nu a trecut pe lângă! Și aceste amintiri sunt chiar mai valoroase dacă sunt împărtășite cu cei dragi, pentru că amintirile sunt firul invizibl care leagă relațiile adevărate.

9. Libertatea de a călători este noua măsură a succesului

Cui îI pasă de câți bani ai în bancă dacă nu ai ieșit vreodată să vezi lumea?! Cui îi pasă de câți bani învârți dacă nu poți ieși din țară pentru că guvernul interzice asta?! Libertatea de a călători a devenit noua măsură pentru bogații de azi. Lumea este locul tău de joacă și ar fi bine să începi să te joci dacă vrei să te simți bogat cu adevărat!

10. Călătoritul te forțează să devii mai sociabil

În această lume digitală, oamenii au devenit îngrozitor de plictisitori. Le lipsește personaliatea pentru că nu mai ies afară ca să-și formeze una! Din cauza orelor petrecute în interior (casă, birou, mașină etc), personalitatea se formează în baza acelorași tipare, furnizate de internet: lumea vede și se amuză la aceleași glume, se uită la aceleași emisiuni, seriale, cumpără aceleași tipuri de haine de la aceleași magazine online. Riscul de a nu mai fi tu, ci produsul unor campanii/ companii este foarte mare! Antidotul la toate astea: conversații reale! Călătoritul te forțează să devii mai sociabil, să vorbești cu oameni pe care nu-i cunoști și să înveți de la ei.

11. Crește ușurința cu care rezolvi problemele

Vrei să devii mai bun? Călătorește!  Inevitabil vei fi pus in situații în care trebuie să reacționezi rapid, să devii creativ în rezolvarea unei probleme și să-ți dai seama cum să ieși dintr-o situație dificilă. Toate astea te fac să devii o persoană plină de resurse, să capeți și mai multă încredere în tine, cu beneficii în orice-ți propui să faci în viitor.

12. Călătoritul este o investiție mult mai bună decât multe alte lucruri materiale

Eu aleg oricând călătoritul în locul hainelor! Unele investiții le faci pentru portofoliul tău financiar, cu scopul de a-ți aduce libertatea, pe când altele le faci pentru sufletul tău! Orice altceva este doar o cheltuială!

În loc de încheiere, al 13-lea (norocos) motiv pentru mine este descoperirea de sine! Călătorind te pui în fața unor reacții noi, izvorâte din contactul cu un mediu necunoscut. Viața noastră de zi cu zi s-a transformat într-o rutină și comportamentul ne este deja șlefuit de fiecare circumstanță în parte. Explorare unor noi locuri, altor obiceiuri, mă ajută să mă reconectez la adevăratul eu, la cine sunt, ce-mi doresc și ce simt cu adevărat. Sper să fie la fel și pentru voi!